Πώς ο αναπτυσσόμενος κλάδος των καφέ έχει μειώσει την ανεργία στην Ελλάδα; Πόσες επιχειρήσεις καφέ υπάρχουν αυτή την στιγμή στην χώρα και ποιος είναι ο τζίρος που αποφέρουν;
Ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος θεσμός της κοινότητας καφεστίασης, η ethosEVENTS διοργάνωσε τα Coffee Business Awards #coba23, σε συνεργασία με το περιοδικό Coffee+Brunch και το portal coffeemag.gr. για να τιμήσει και να βραβεύσει τους επαγγελματίες του κλάδου που ξεχώρισαν το 2023.
Η λαμπερή τελετή #coba23 πραγματοποιήθηκε για πέπτη συνεχή χρονιά στο Divani Apollon Palace & Thalasso. Φέτος, τα Coffee Business Awards έριξαν τους προβολείς τους στην πρωταγωνίστρια του φετινού event, Κολομβία, ως την Τιμώμενη Χώρα των #coba23 και, για πρώτη φορά, άνοιξαν την αυλαία για τον Τιμώμενο Καφέ της διοργάνωσης, που για το 2023 ήταν ο ελληνικός.
Μεταξύ των 112 βραβείων τα κορυφαία βραβεία που απονεμήθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού. στην κατηγορία Top Coffee Chain με χρυσά βραβεία βραβεύτηκαν η COFFEE LAB και η Coffee Berry, με ασημένια η COFFEE ISLAND και Γρηγόρης ενώ το χάλκινο κέρδισε η BARISTI SPECIALITY COFFEE. Στην κατηγορία Top International Coffee Chain το χρυσό βραβείο απέσπασαν η Coffee Berry και η COFFEE LAB.
Με τη συχνότητα οι Έλληνες επισκέπτονται τα καφέ της χώρας
Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια Focus Bari & Resilience Expert στην ομιλία της έδωσε έμφαση στη διαχρονική σχέση αγάπης, έως εξάρτησης που έχει ο Έλληνας με τον καφέ τονίζοντας ότι έρευνα επιβεβαιώνει ότι όλοι οι Έλληνες επισκέπτονται με οποιαδήποτε συχνότητα, είτε με τη μορφή take away είτε ως επιτόπια κατανάλωση, σε ποσοστό κατά 95% τα καφέ ενώ 2 στους 3 επισκέπτονται ένα καφέ τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
Η πιστότητα είναι σχετική ανάμεσα σε εκείνους που πηγαίνουν συστηματικά σε αλυσίδες για να αγοράσουν καφέ. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως προκύπτει από την έρευνα, επισκέπτονται 1,7 αλυσίδες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πιστοί σε μία. Οι τρεις βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τη στάση του Έλληνα έναντι ενός καταστήματος είναι οι εξής: H ποιότητα, το περιβάλλον, το προσωπικό που χτίζει την εμπειρία του πελάτη.
Πόσο κερδοφόρος είναι ο κλάδος εστίασης και καφέ
Στην τελετής απονομής μίλησε και ο Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τονίζοντας ότι ο χώρος της εστίασης και του καφέ είναι ένας σημαντικός και αναπτυσσόμενος κλάδος της ελληνικής οικονομίας που έχει μειώσει την ανεργία στο 9,6%.
Στον κλάδο, υπάρχουν πάνω από 1000 επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ τζίρο προσφέροντας τα μέγιστα στα φορολογικά έσοδα και στην απασχόληση.