Health Today Magazine
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ HEALTH TODAY MAGAZINE

Έλενα Ράπτη: Ο τουρισμός υγείας είναι βασική μου προτεραιότητα

Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη προς το «Health Today Magazine», εξηγεί όλα τα βήματα που έχουν γίνει και αναμένονται να γίνουν για να απογειωθεί o τουρισμός στην χώρα μας.

Στόχος μας η δημιουργία ενός βιώσιμου ισόρροπου και ποιοτικού τουρισμού που θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όλους τους επισκέπτες. Ως προορισμός ιατρικού τουρισμού, η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση στην Ευρώπη αλλά μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα, τονίζει η κα Ράπτη, δεδομένου ότι ο ετήσιος παγκόσμιος τουρισμός υγείας παρουσιάζει άνοδο διπλάσια του γενικού τουρισμού. Τα έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστούν το 2023 και η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια καλή θέση σε αυτή τη μεγάλη αγορά.

Συνέντευξη στους Θάνο Ξυδόπουλο και Φλώρα Κασσαβέτη

Κυρία Ράπτη, στην εκπνοή του 2023 ποια είναι η εκτίμησή σας; Υπήρξε ικανοποιητική αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό;

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σημειώνεται σημαντική αύξηση ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα, που ξεπερνούν ακόμη και το 2019, μια χρονιά αναφοράς. Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι το 2023 θα κλείσει με εξαιρετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό και θα αποτελεί τη νέα χρονιά ορόσημο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα που εισπράττουμε από εκπροσώπους της διεθνούς και εγχώριας αγοράς, που είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, οι εκτιμήσεις για το 2024 μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς καταγράφτηκε σημαντική αύξηση των πτήσεων αλλά και των προγραμμάτων για ελληνικούς προορισμούς.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, στοχευμένου στρατηγικού σχεδιασμού, γρήγορων αντανακλαστικών και εξαιρετικής συνεργασίας του συνόλου του τουριστικού κλάδου. Σε μία δύσκολη τουριστική χρονιά παγκοσμίως, ο ελληνικός τουρισμός απέδειξε ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων εξωγενών κρίσεων, όπως η ενεργειακή κρίση και οι πόλεμοι στην ευρύτερη γειτονιά μας. Δεν επαναπαυόμαστε στα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε τις πρσπάθειές μας για την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος.

Επίσκεψη στο ΙΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου στο Άργος.

Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το αύριο του ελληνικού τουρισμού;

Το σχέδιο δράσης του Υπουργείο Τουρισμού έχει τέσσερις βασικούς στόχους: την προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, τη διαφοροποίηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και, τέλος, την προώθηση και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την αξιοποίηση νέων εργαλείων.

Να σημειώσω ότι σε όλες μας τις πολιτικές, η προώθηση της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας στον τουρισμό είναι καθοριστική. Η δημιουργία ενός βιώσιμου, ισόρροπου και ποιοτικού τουρισμού που θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όλους τους επισκέπτες.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου; Τι βήματα έχουν γίνει για την επέκταση της τουριστικής σεζόν;

Επιδίωξη του Υπουργείου Τουρισμού είναι να έχουμε επισκέπτες 365 ημέρες το χρόνο, σε όλη τη χώρα. Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου μπορεί να επιτευχθεί είτε αν οι κλασικοί καλοκαιρινοί προορισμοί γίνουν πιο ελκυστικοί από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν που έχει να κάνει με τον ήλιο και την θάλασσα με περισσότερες εμπειρίες, είτε ενισχύοντας τον χειμερινό τουρισμό με καινούριες δράσεις θεματικού τουρισμού.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ειδικές μορφές τουρισμού μπορούν να αποτελέσουν κλειδί για καλύτερα αποτελέσματα καθώς συνδέονται με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κάθε ταξιδιώτη, με τη βιωσιμότητα και με την διαφοροποίηση μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε τόπου.

Σε ποιες μορφές ειδικού τουρισμού έχετε εστιάσει για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Παρουσιάζουν ενδιαφέρον μορφές τουρισμού στις οποίες είμαστε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικοί, καθώς διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα ως χώρα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Τέτοια παραδείγματα είναι ο θαλάσσιος και ο καταδυτικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο προσκυνηματικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός και βέβαια ο γαστρονομικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός, τους οποίους υποστηρίζουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και με σειρά άλλων πρωτοβουλιών.

Αναφορικά με τον χειμερινό τουρισμό, αποτελεί επιδίωξη μας να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι ορεινές περιοχές της χώρας μας, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην προσπάθεια για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, για τον ορεινό τουρισμό προβλέπονται έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων και ήδη στις 25 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκαν οι σχετικές προσκλήσεις, με λήξη προθεσμίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων την 31η Μαρτίου 2024. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται σύμβαση με αντικείμενο την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας για τον ορεινό τουρισμό.

Ο χειμερινός τουρισμός αποτελεί μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν γνωρίσει ακόμα τουριστική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω στο “ένα και μοναδικό επιτυχημένο μοντέλο τουρισμού”. Πιστεύω στις αναξιοποίητες δυνατότητες και του πιο μικρού τόπου της Ελλάδας να υποδεχτεί επισκέπτες με ξεχωριστό και βιώσιμο τρόπο.

Υπάρχει χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ για να φτιαχτούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία και να επισκευαστούν 156 κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Ποια βήματα έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν για την αναβάθμιση των παροχών τουρισμού; Και τί πρόκειται να αλλάξει στο επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης;

Για να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, οφείλουμε να παραμένουμε ανταγωνιστικοί, παρέχοντας στους επισκέπτες μας ξεχωριστές εμπειρίες και παράλληλα υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες. Και για να διασφαλίσουμε την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, έχουμε υποχρέωση να επενδύσουμε στους ανθρώπους του τουρισμού.

Ο ελληνικός τουρισμός είναι πρωτίστως οι άνθρωποι του. Επενδύοντας στους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους του κλάδου, διασφαλίζουμε ένα σημαντικό τμήμα της ευημερίας και της καλής διεθνούς εικόνας της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Τουριστική Εκπαίδευση, η οποία βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων μου ως Υφυπουργός Τουρισμού, είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ποιοτικού μοντέλου τουρισμού στην Ελλάδα.

Θεωρείται ότι η στροφή των νέων σε επαγγέλματα που έχουν ως πυρήνα τον τουρισμό είναι μια καλή επιλογή;

Το Υπουργείο Τουρισμού, έχει υπό την αρμοδιότητά του δύο Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, οκτώ IEK Τουρισμού και πέντε Σχολές Ξεναγών. Σκοπός και υποχρέωσή μας στο Υπουργείο είναι να διασφαλίσουμε, ότι οι νέες και οι νέοι που μας εμπιστεύονται το μέλλον τους, θα λάβουν μια άρτια και σύγχρονη επαγγελματική κατάρτιση, που θα αποτελεί βασικό εφόδιο για τους ίδιους και τους καθιστά περιζήτητους στην αγορά εργασίας.

Για το λόγο αυτό, παρακολουθούμε συστηματικά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς και τα αιτήματα των σπουδαστών μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι σπουδές είναι επικαιροποιημένες και προσφέρουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις. Αυτή η διαρκής προσαρμογή εξυπηρετεί τόσο την ενίσχυση των σπουδαστών μας με γνώσεις και δεξιότητες όσο και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Συνδυάζεται δε, με την αξιολόγηση εντός του 2024 των εκπαιδευτικών δομών του Υπουργείου Τουρισμού με στόχο τον ολιστικό μετασχηματισμό της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, μετά από δεκαετίες, προωθούμε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των τουριστικών σχολών του Υπουργείου.

Οι υψηλές εκπαιδευτικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών, η γνώση και το πτυχίο που αποκτούν οι απόφοιτοι των σχολών μας, τους εξασφαλίζει πολλές ευκαιρίες απασχόλησης με άμεση αποκατάσταση και πολύ καλές απολαβές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σπουδαστές των ΑΣΤΕ και των ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού απορροφώνται από την αγορά εργασίας σε ποσοστό 80% εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την αποφοίτησή τους, καθώς η αγορά αναζητά το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Ταυτόχρονα ξεκινάμε το μεγαλύτερο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης του Υπουργείου, για εργαζόμενους και πρόσκαιρα ανέργους τουριστικών κλάδων, με τουλάχιστον 18.000 συμμετέχοντες, που θα λάβουν 1.250 ευρώ αποζημίωση συμμετοχής. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιήσαμε πόρους ύψους 46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό να προσφέρουμε προγράμματα κατάρτισης σε επτά ειδικότητες με εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση και με πιστοποίηση.

Τέλος, επειδή η φιλοξενία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας κάθε ανθρώπου το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα «Φιλοξενία μου» που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων της χώρας να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τις έννοιες της φιλοξενίας και της αειφορίας στον τουρισμό.

Επίσκεψη στο ΙΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Ο ιατρικός τουρισμός δεν ανθεί ιδιαίτερα στη χώρα μας. Υπάρχει κάποιο στοχευμένο πλάνο για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού;

Η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση στην Ευρώπη ως προορισμός ιατρικού τουρισμού. Μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα, δεδομένου ότι ο ετήσιος παγκόσμιος τουρισμός υγείας παρουσιάζει άνοδο διπλάσια του γενικού τουρισμού.

Τα έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστούν το 2023 και η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάρει θέση σε αυτή τη μεγάλη αγορά, σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες, με ρόλο για την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, την ιατρική κοινότητα, την ομογένεια.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό έχει δρομολογηθεί η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, με μοναδικό αντικείμενο την επεξεργασία και ανάπτυξη του θεσμικού νομοθετικού πλαισίου του τουρισμού υγείας και διαφορετικών μορφών του. Στη σύγχρονη εποχή είναι αυτονόητο ότι κάθε προσπάθεια ανάπτυξης θα πρέπει, βεβαίως, να εμπεριέχει και τη λογική της βιωσιμότητας.

Ο ιαματικός τουρισμός είναι ένα παραμελημένο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού, παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί προορισμοί με θεραπευτικά νερά. Γιατί;

Ο ιαματικός τουρισμός θα αποτελέσει αντικείμενο των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής του τουρισμού υγείας, όπως έχει προγραμματιστεί στο ετήσιο σχέδιο δράσης μας του 2024, όπου θα εξεταστεί ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου του. Επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν προβλεφθεί δράσεις για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας περίπου, 28,5 εκατ. ευρώ που αφορούν στη δημιουργία νέων και στην ανακαίνιση-αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.

Σε ότι αφορά την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή είναι γνωστό ότι η Ελλάδα παρέχει υψηλής ποιότητας παροχές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και μια φιλική νομοθεσία. Πώς σκέφτεστε να το αξιοποιήσετε αυτό;

Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή είναι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα η πιο ώριμη μορφή Ιατρικού Τουρισμού. Μας ενδιαφέρει να την υποστηρίξουμε αλλά να βρούμε και νέα πεδία ανάπτυξης. Είναι ένα σημαντικό κοινωνικό και ιατρικό θέμα, στο οποίο θέλω να τονίσω την εξαιρετική πρόνοια της πολιτείας να ρυθμίσει πρόσφατα το συγκεκριμένο πεδίο για όλες τις γυναίκες. Πέραν από το νέο φιλικό νομοθετικό πλαίσιο, που είχα την τιμή να εισηγηθώ πριν από περίπου ένα χρόνο, η χώρα μας προσφέρει επιπλέον ανταγωνιστικές υπηρεσίες, όπως το καλά καταρτισμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, οι σύγχρονες μονάδες εξωσωματικής, ο αναπτυγμένος και άρτια οργανωμένος τουριστικός τομέας σε επίπεδο ξενοδοχειακών και λοιπών υποδομών, οι ελκυστικές τιμές των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και η δυνατότητα συνδυασμού ιατρικών διαδικασιών και αναψυχής. Αξιοποιώντας αυτά τα πλεονεκτήματα, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης ταξιδιωτών που επιθυμούν να προβούν σε Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Για το λόγο αυτό στο Υπουργείο Τουρισμού πραγματοποιούμε διαρκώς συναντήσεις με λαμπρούς επιστήμονες και μέλη της ιατρικής κοινότητας, συλλέγουμε στοιχεία, μελετούμε πρακτικές και δρομολογούμε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μεταξύ των μορφών του Τουρισμού Υγείας.

Υπάρχει κάτι στο οποίο η Ελλάδα πλεονεκτεί όσον αφορά τον γαστρονομικό τουρισμό, μεσογειακή διατροφή, ένα από τα πιο υγιεινά μοντέλα διατροφής. Θεωρείτε ότι είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες επιχειρηματίες της γαστρονομίας σε συνδυασμό με την προώθηση των τοπικών ελληνικών προϊόντων;

Η σχέση μεταξύ γαστρονομίας και τουρισμού είναι άμεση. Η γαστρονομία, που αποτελεί το ένα τρίτο των δαπανών ενός επισκέπτη, είναι σημαντική για τον τουρισμό μας. Αποτελεί εμπειρία που συντροφεύει τον επισκέπτη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και έχει σπουδαία θέση στο σύνολο των αναμνήσεων που θα πάρει μαζί του επιστρέφοντας στην πατρίδα του.

Η χώρα μας είναι παγκοσμίως γνωστή για το γαστρονομικό της ενδιαφέρον και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της. Στην κατεύθυνση αυτή ενισχύουμε τη σχέση των προϊόντων που καταναλώνονται με την τοπική παραγωγή καθώς είναι αυτά που αποτελούν τον θησαυρό της κάθε περιοχής και τη διαφοροποιούν. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε, μέσα από τον αγροτουρισμό, τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Ενισχύουμε πρωτοβουλίες όπως το «ελληνικό πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που βασίζεται στα προϊόντα που παράγονται σε κάθε περιοχή και καταναλώνονται στο πρώτο γεύμα της ημέρας.

Ποιες δράσεις αναμένονται σε ό,τι αφορά τον αγροτουρισμό;

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, έχουμε αναπτύξει μία σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Για παράδειγμα, θεσπίστηκαν τα Σήματα του Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, του Επισκέψιμου Τυροκομείου, του Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου καθώς και Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού ενώ τα Σήματα Επισκέψιμων Οινοποιείων έχουν ξεπεράσει ήδη τα 100. Ολοκληρώθηκε η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Υπογράφηκε συμφωνία του ΕΟΤ με τον εμβληματικό «Οδηγό Michelin».

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλάνο προβολής της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς μέσω της Michelin. Με το υποέργο «Γαστρονομία και Αγροτουρισμός» του έργου «Τουριστική Ανάπτυξη» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης 2021-2025, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, στοχεύουμε στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων. Κάτι που επίσης θα συμβάλλει σημαντικά στη διαφοροποίηση της τουριστικής μας προσφοράς, αλλά και στη διασύνδεση των προορισμών.

Προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Δικτύου Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού με σκοπό τη διενέργεια μελέτης αγοράς για τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα, στην οποία θα στηριχθεί στη συνέχεια η στρατηγική της χώρας για τον αγροτουρισμό και το γαστρονομικό τουρισμό σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Θεωρείτε σημαντική την ενίσχυση των υγειονομικών κέντρων των νησιών την περίοδο της τουριστικής αιχμής; Είναι ένα αγκάθι προς το παρόν. Πολλές οικογένειες ιδιαίτερα με μικρά παιδιά δεν επισκέπτονται τα νησιά λόγω φόβου από τις ελλείψεις στα κέντρα υγείας.

Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας είναι παράγοντας της ασφάλειας των επισκεπτών μας και αποτελεί προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη κάθε ελληνικού προορισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, συναντήθηκα προσφάτως με τον επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ζοάο Μπρέντα, με τον οποίο συζητήσαμε τον σχεδιασμό, που θα εξασφαλίσει την υγεία των εργαζόμενων στους τουριστικούς κλάδους, την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στον τουρισμό και τις υποδομές ιατρικής φροντίδας στα νησιά της χώρας μας.

Η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και των υποδομών της είναι στους βασικούς στόχους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την τρέχουσα τετραετία. Πρώτα και κύρια, προσφάτως, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τον προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2024. Έτσι, μέσα στο 2024, θα προσληφθούν 6.500 γιατροί και νοσηλευτές που θα στελεχώσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να φτιαχτούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία και να επισκευαστούν συνολικά 156 κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Από τη μεγάλη αυτή επένδυση στην Υγεία που πρωτίστως αφορά του κατοίκους της χώρας, σίγουρα θα ωφεληθεί και ο τουρισμός με την παροχή πιο ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας είναι παράγοντας ασφάλειας των επισκεπτών μας και προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη κάθε ελληνικού προορισμού.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις ανώτερες οικονομικά τάξεις ή ότι πρέπει να στοχεύει σε όλες τις ομάδες πληθυσμού;

Η παγκόσμια αγορά δείχνει να απομακρύνεται από την κουλτούρα ενός μαζικού τουρισμού χωρίς μέτρο και όρια και να αναζητά την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Οι επισκέπτες αναζητούν νέες εμπειρίες, που προσφέρουν οι ειδικές μορφές τουρισμού, αυξάνοντας έτσι την τουριστική δαπάνη καθώς δεν μένουν μόνο στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα.

Μέσω των ειδικών μορφών, η διαφοροποίηση είναι άμεση και ξεφεύγει ακόμα και από το κλασικό δίπολο τουρισμός «για τους λίγους» ή «για τους πολλούς». Το πιο σημαντικό είναι να μπορεί κάθε ταξιδιώτης να ανακαλύπτει εκείνες τις ομορφιές της Ελλάδας που αντιστοιχούν στα δικά του ενδιαφέροντα.

Προφανώς και μας ενδιαφέρει σταδιακά να αυξάνουμε τη μέση δαπάνη του επισκέπτη. Σε κάθε περίπτωση όμως επιθυμούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ο επισκέπτης που δεν προτίθεται να δαπανήσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα αποκομίσει καλύτερη εμπειρία από τις διακοπές του στην Ελλάδα από αυτήν που θα αποκόμιζε αν πήγαινε σε κάποιον άλλο προορισμό.
Η Ελλάδα απευθύνεται και θα συνεχίσει να απευθύνεται σε τουρίστες κάθε οικονομικής τάξης. Στόχος μας, λοιπόν, να γίνει ο ελληνικός τουρισμός πιο σύγχρονος και ανταγωνιστικός, πιο ανταποδοτικός και παράλληλα να παραμείνει βιώσιμος και ανθρώπινος.

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HEALTH TODAY MAGAZINE

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email