Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων εκπροσώπων από την επιστημονική κοινότητα και τον πολιτικό κόσμο, πραγματοποιήθηκε η 7η τελετή απονομής των «Νόμπελ» της φαρμακοβιομηχανίας, Prix Galien Greece 2025.
Η διοργάνωση διεθνούς κύρους έλαβε χώρα την 24η Απριλίου 2025, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναδεικνύοντας για ακόμη μία χρονιά τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν η φαρμακευτική καινοτομία και η τεχνολογία αιχμής στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στην πρόοδο της επιστήμης και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού συστήματος υγείας και οικονομίας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρωτοβουλία της Πολιτείας να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό της που βρίσκεται εντός και εκτός της χώρας, τονίζοντας ότι στη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας εργάζονται σήμερα πολλοί.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Πολιτείας να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό της που βρίσκεται εντός και εκτός της χώρας, τονίζοντας ότι στη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας εργάζονται σήμερα πολλοί επιστήμονες που διέπρεψαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν, κάτι που επιδιώκεται να συμβεί και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία:
«Πρόκειται για την αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας και, συνακόλουθα, της εξειδίκευσης σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις ΗΠΑ. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ και θα αντιστοιχεί σε θέσεις που θα υπάρχουν στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ένας δρόμος επαναπατρισμού έμψυχου δυναμικού, εγκεκριμένων επιστημόνων από τις ΗΠΑ, που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στηρίξουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

10 εργοστάσια και 14 ερευνητικά κέντρα διαμορφώνουν νέο παραγωγικό πλέγμα στην Ελλάδα
Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι με τα 10 νέα εργοστάσια και τα 14 νέα ερευνητικά κέντρα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, διαμορφώνεται ένα νέο παραγωγικό πλέγμα, που θα προσφέρει ολοένα και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. «Τα βήματα που γίνονται αθόρυβα είναι πολλά. Μην ξεχνάτε ότι ένα από τα 7 ΑΙ factories κατασκευάζεται σήμερα στο Λαύριο, με επίκεντρο τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλος”. Είναι μία κρίσιμη υποδομή, η οποία μπορεί να στηρίξει σημαντική έρευνα συσχετιζόμενη με την Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλους τους τομείς. Κυρίως, όμως, στον τομέα της Υγείας, ο οποίος έχει εντοπιστεί και από την Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης ως ένας από τους τομείς στους οποίους η χώρα μας μπορεί πραγματικά να πρωτοπορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι διακρίσεις στον κλάδο της υγείας
Όσον αφορά στα βραβεία Prix Galien Greece 2025 αξίζει να αναφέρουμε ότι η τιμητική διάκριση «Pharma for Society», απονεμήθηκε στην εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ για την προσφορά της στο χώρο της υγείας στα 100 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, η τιμητική διάκριση «Research Innovation Award» απονεμήθηκε στην εταιρεία Pfizer για το Παγκόσμιο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, η τιμητική διάκριση «Innovative Technology Award» έλαβε η εταιρεία Armatura για την τεχνολογία αιχμής Molecular Activation Technology (MAT). Το βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award» για την καλύτερη καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης κοινού έλαβαν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» ενώ το βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award» για την καλύτερη αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους φορείς απονεμήθηκε στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών – Κ.Ε.Φ.Ι. Τέλος το ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum», έλαβε η Ομάδα Αιγαίου.