Ο Λύκος είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το 90% των ασθενών είναι γυναίκες και το 80% των διαγνώσεων γίνεται μεταξύ των ηλικιών 15-45 ετών. Δυστυχώς, οι ασθενείς λένε ότι «δεν φαίνονται άρρωστοι», ενώ στην πραγματικότητα παλεύουν με μια ασθένεια που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος.
Πιο συγκεκριμένα ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και πόνο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών, των πνευμόνων, του αίματος, των αρθρώσεων και του δέρματος. Με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, το ανοσοποιητικό σύστημα, που συνήθως καταπολεμά τις λοιμώξεις, επιτίθεται σε υγιείς ιστούς.
Οι αιτίες του λύκου δεν είναι γνωστές και μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και δυνητικά θάνατο.
Ποια συστήματα οργάνων χτυπά πιο συχνά ο Λύκος
Οποιοδήποτε όργανο στο σώμα τους και να προκαλέσει αμέτρητα συμπτώματα και άλλες σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.», εξηγεί η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) που είναι μέλος του World Lupus Federation & του Lupus Europe.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα του World Lupus Federation το 87% των ερωτηθέντων που ζούσαν με Λύκο ανέφεραν ότι η νόσος έχει επηρεάσει ένα ή περισσότερα κύρια όργανα ή συστήματα οργάνων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έχουν προσβληθεί πολλά όργανα. Το δέρμα (60%) και τα οστά (45%) ήταν τα όργανα που αναφέρθηκαν συχνότερα και προσβλήθηκαν από τον λύκο, εκτός από άλλα όργανα και συστήματα οργάνων που έχουν προσβληθεί περισσότερο, όπως τα νεφρά (36%), το γαστρεντερικό/πεπτικό σύστημα (34%), τα μάτια (31%) και το κεντρικό νευρικό σύστημα (26%).
Η εκστρατεία που στοχεύει να κάνει τον Λύκο αναγνωρίσιμο
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ) είναι “Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο”, με σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη έγκαιρη διάγνωση του Λύκου και τις ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές του συνέπειες.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (89%) ανέφεραν ότι η βλάβη οργάνων που σχετίζεται με τον λύκο οδήγησε σε τουλάχιστον μία σημαντική πρόκληση για την ποιότητα ζωής τους, όπως συμμετοχή σε κοινωνικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες (59%), προβλήματα ψυχικής υγείας (38%), αδυναμία εργασίας / ανεργία (33%), οικονομική ανασφάλεια (33%) και προβλήματα κινητικότητας ή μεταφοράς (33%).