Health Today Magazine

“Θύλακες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορούν να οδηγήσουν σε επιδημίες ασθενών που προλαμβάνονται με τα εμβόλια “

Ο Δρ. Joao Breda ,επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της Αθήνας μιλά στο Health Today σε μια αναλυτική συνέντευξη για τα εμβόλια.

Συνέντευξη στη Φλώρα Κασσαβέτη

Ο Δρ. João Breda είναι επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) για την Ποιότητα της  Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειακού Διευθυντή του Π.Ο.Υ για τη δημιουργία  Υποπεριφερειακών Γραφείων και Ειδικός Εκπροσώπος και Υπεύθυνος του  Γραφείου του Π.Ο.Υ στην Ελλάδα.

Πριν μετακομίσει στην Ελλάδα, εργάστηκε σε ανώτερες θέσεις του Π.Ο.Υ στην Κοπεγχάγη για επτά  χρόνια και στη Μόσχα για τέσσερα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Ελλάδα η οποία ,όπως ο ίδιος δηλώνει ,τον ενθουσιάζει.

Το  πρόσφατα ιδρυθέν Κέντρο Αριστείας της Αθήνας στοχεύει στη βελτίωση της
ποιότητας της φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών σε επίπεδο χωρών
και επικεντρώνεται στη μείωση των ανισοτήτων, προωθώντας παράλληλα την
καινοτομία και την ηγεσία στον τομέα της υγείας.

Επιλέξαμε να μιλήσουμε μαζί του για το ρόλο των εμβολίων στην προαγωγή της δημόσιος υγείας και στην προστασία του συνολικού πληθυσμού.

Κύριε Βreda είστε σε θέση να γνωρίζετε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη; Είναι ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα;

Καταρχάς, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ περιλαμβάνει 53 κράτη μέλη, επομένως δεν πρόκειται μόνο για χώρες που ανήκουν ή είναι συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διερευνώντας την εμβολιαστική κάλυψη, εξετάζουμε πρώτα τα βασικά παιδικά εμβόλια, όπως το DTP3 (τριπλή δόση εμβολίου διφθερίτιδας/τετάνου/κοκκύτη) και το MMR2 (δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς/παρωτίτιδας/ερυθράς).

Τουλάχιστον το 95% των παιδιών θα πρέπει να εμβολιαστούν με την πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου που περιέχει ιλαρά για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η εξάλειψη της ιλαράς. Το 2023, μόνο 11 από τις 53 χώρες της Περιφέρειας πέτυχαν αυτόν τον στόχο.

Το 2023, μόνο 25 από τις 53 χώρες της Περιφέρειας πέτυχαν κάλυψη ≥95% με 3 δόσεις εμβολίου διφθερίτιδας/τετάνου/κοκκύτη. Επιπλέον, 87.000 κρούσματα κοκκύτη αναφέρθηκαν στην περιοχή : ο υψηλότερος αριθμός από το 1994. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα ​​από τη σύγκριση χωρών και να κατανοήσουμε τι συμβαίνει εντός των χωρών. Τα επί μέρους εθνικά δεδομένα δείχνουν σταθερές ανισότητες στην πρόσβαση, ακόμη και όταν έχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο. Θύλακες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορούν να οδηγήσουν σε επιδημίες ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβόλια. Απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες για την κατανόηση των υποκείμενων αιτιών του χαμηλού εμβολιασμού και την προσαρμογή των υπηρεσιών ανοσοποίησης για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις των Π.Ο.Υ/UNICEF, στην Ελλάδα το 83% των επιλέξιμων παιδιών έλαβαν MMR2 και το 99% έλαβαν DTP3 το 2023. Ωστόσο, αυτό βασίζεται σε προηγούμενα αναφερόμενα δεδομένα και, ως εκ τούτου, ο Π.Ο.Υ καλεί τη χώρα να ακολουθήσει τις τελευταίες οδηγίες του σχετικά με την παρακολούθηση και την αναφορά της κάλυψης των τακτικών εμβολιασμών.

Τι κάνουν σωστά οι χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη;

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα Εμβολιασμού 2030 παρέχει ένα περίγραμμα συντονισμένων και προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας δράσεων για την επίτευξη των στόχων της. Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι, από την πλευρά μου, ένας από τους βασικούς παράγοντες που διασφαλίζουν την υψηλή κάλυψη είναι η ύπαρξη και η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής εμβολιασμού, η οποία ενημερώνεται κάθε λίγα χρόνια ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε πληθυσμού. Αυτό είναι σύνηθες μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και επιτρέπει καλύτερο σχεδιασμό, διαχείριση, παρακολούθηση και κατανομή πόρων. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η ισχυρή παρουσία της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, η οποία παρέχει υπηρεσίες εμβολιασμού, είναι κρίσιμη για την επιτήρηση και την αναφορά ασθενειών και αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη και πηγή πληροφοριών για τις κοινότητες.

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η συνεχής εκπαίδευση των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι ενημερωμένοι και ότι είναι σε θέση να απαντούν στις ερωτήσεις των γονέων σχετικά με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό. Τέλος, η συνεχής επικοινωνία με τον πληθυσμό είναι σημαντική για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία και την ασφάλεια του εμβολιασμού. Για αυτό, πρέπει να εμπλέξουμε σχολεία, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης. Στόχος είναι η παροχή  αξιόπιστων  και επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών  οι οποίες θα λειτουργήσουν  ως βάση διαλόγουγια ερωτήματα που μπορελι να εχουν οι πολίτες σχετικά με τον εμβολιασμό . Το άθροισμα αυτών των προσπαθειών δημιουργεί μια καλύτερη κατανόηση, αποδοχή και ζήτηση για εμβολιασμό.

Ενώ στα παιδιά παρατηρείται συνήθως υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν ισχύει το ίδιο για τους ενήλικες. Γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο;

Αυτό είναι πολυπαραγοντικό. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην κοινότητα, όπως η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη συνέχιση της φροντίδας – από τις πρώτες μέρες της ζωής μας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Μια σχέση εμπιστοσύνης με έναν πάροχο φροντίδας θα αυξήσει την πιθανότητα ένα άτομο να έχει τη δυνατότητα πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης. Οι γονείς εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τον πάροχο φροντίδας του παιδιού τους, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Επιπλέον, τα προγράμματα εμβολιασμού για παιδιά συνήθως παρέχονται ως μέρος ενός σαφούς σχεδίου ανοσοποίησης με συγκεκριμένες ηλικίες και ορόσημα. Οι γονείς γνωρίζουν πότε τα παιδιά τους πρέπει να λάβουν ποιο εμβόλιο. Αυτό δεν είναι πάντα τόσο σαφές όταν πρόκειται για ενήλικες.Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιες ηλικιακές ομάδες και παράγοντες κινδύνου καθιστούν κάποιον επιλέξιμο για εμβολιασμό μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό, αντίσταση ή έλλειψη ιεράρχησης προτεραιοτήτων.

Ο εμβολιασμός συχνά περνά απαρατήρητος ακριβώς επειδή αποτρέπει ασθένειες – είτε η ασθένεια δεν εμφανίζεται ποτέ, είτε ο αντίκτυπος της μειώνεται σημαντικά. Η αποδοχή του εμβολιασμού από τον πληθυσμό  απαιτεί χρόνο και θα πρέπει να στηρίζεται σε σαφείς πληροφορίες και τεκμηριωμένα δεδομένα, αντλώντας παραδείγματα από προηγούμενες επιτυχίες, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς. Ωστόσο, ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα συνεχές πρόγραμμα φροντίδας με επίκεντρο το άτομο.Επομένως δε θεωρείται ως μια εφάπαξ ή επιβεβλημένη παρέμβαση, αλλά μέρος μιας αξιόπιστης, συνεχούς σχέσης με το σύστημα υγείας.

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα συνεχές πρόγραμμα φροντίδας με επίκεντρο το άτομο, επομένως δεν θεωρείται ως μια εφάπαξ ή επιβεβλημένη παρέμβαση, αλλά μάλλον μέρος μιας αξιόπιστης, συνεχούς σχέσης με το σύστημα υγείας”.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του εμβολιασμού ενηλίκων στις χώρες της Ευρώπης;

Το 2021, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, με την υποστήριξη χωρών και εταίρων, ενέκρινε την Ατζέντα Εμβολιασμού 2030 (IA2030), η οποία αποτελεί ένα νέο παγκόσμιο όραμα και στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων της  επόμενης δεκαετίας, με στόχο τη διάσωση περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ζωών. Στο πλαίσιο αυτό, στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ έχουμε αναπτύξει με όλα τα 53 κράτη μέλη την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Εμβολιασμού 2030 (EIA2030‎).

ΑΣντλώντας διδάγματα  και  βέλτιστες πρακτικές από  την ανάπτυξη εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, η EIA2030 επικεντρώνεται στην ενίσχυση των εθνικών πολιτικών εμβολιασμού. Δίνει προτεραιότητα στην αναγνώριση και την κάλυψη των κενών στην εμβολιαστική κάλυψη καθώς στην προσαρμογή των υπηρεσιών  ώστε να ανταποκρίνονται  στις ανάγκες των ανθρώπων και των κοινοτήτων. Παράλληλα προωθεί τη διατομεακή συνεργασια  και ενισχύει το συντονισμό  μεταξύ περιφερειακών, υποπεριφερειακών και εθνικών φορέων.

Αυτή η ατζέντα συνοδεύεται από ένα λεπτομερές πλαίσιο εφαρμογής και μια συλλογή δεικτών που επιτρέπουν την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της προόδου, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την εμβολιαστική κάλυψη. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Π.Ο.Υ για τη διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγής της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας από την πολιομυελίτιδα, καθιώς  και την εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς θα πρέπει να ενσωματωθούν στιςεθνικές στρατηγικές ανοσοποίησης. Η εφαρμογή τους είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της λειτουργικότητας  των προγραμμάτων εμβολιασμού  και της εμπιστοσύνης του πληθυσμού καθώς και τη διατήρηση υψηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης.

Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρατε πιο πάνω, παρατηρείται επανεμφάνιση νοσημάτων που προλαμβάνονται μέσω εμβολιασμών, όπως η ιλαρά κι ο κοκκύτης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μέτρα εξετάζεται να ληφθούν;

Ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτήν την αύξηση είναι η ανεπαρκής εμβολιαστική κάλυψη. Η πανδημία COVID-19 επηρέασε σημαντικά τις συνήθεις υπηρεσίες εμβολιασμού, προκαλώντας καθυστερήσεις και διακοπές που άφησαν πολλά παιδιά ανεμβολίαστα. Η ανάκαμψη ήταν αργή, με ορισμένες χώρες να μην έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης πριν από την πανδημία. Αυτή η οπισθοδρόμηση έχει δημιουργήσει μια συνεχώς αυξανόμενη ομάδα παιδιών που έχουν μείνει ευάλωτα σε ασθένειες που κάποτε ήταν υπό έλεγχο.

Η εμβολιαστική  κάλυψη μπορεί να είναι χαμηλότερη μεταξύ ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων, πιθανώς λόγω ανισοτήτων στην πρόσβαση σε πληροφορίες ή/και στην παροχή υπηρεσιών. Στον Π.Ο.Υ εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν ισότιμη πρόσβαση στην προστασία υγείας που προσφέρουν τα εμβόλια. Υποστηρίζουμε τις χώρες έτσι ώστε να μειώσουν τα κενά στον εμβολιασμό μέσω μιας σταδιακής προσέγγισης που επικεντρώνεται στη χρήση δεδομένων για τον εντοπισμό κενών ανοσοπροστασίας και πιθανών ανισοτήτων. Επιπλέον , εστιάζουμε επίσης στη συγκέντρωση δεδομένων για την εις βάθος κατανόηση των αιτιών που ευθύνονται για αυτές τις ελλείψεις, καθώς και στην ενίσχυση των τοπικών παρεμβάσεων  που στοχεύουν στην κάλυψη των ειδικών αλλαγών  των πληγέντων πληθυσμών.

Η επανεμφάνιση ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβόλια, όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης, προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Το 2024, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ ανέφερε πάνω από 127.000 κρούσματα ιλαράς, αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν του 2023 και ο υψηλότερος από το 1997. Πάνω από το 40% των καταγεγραμμένων  κρουσμάτων αφορούσε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών , ενώ περισσότεροι από τους μισούς  ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία. Δυστυχώς, καταγράφηκαν 38 θάνατοι.

Επιπλέον, σε ορισμένες χώρες και περιπτώσεις, η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, η οποία προκαλείται από  ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, έχει επιδεινώσει την προσπάθεια  επίτευξης της απαραίτητης εμβολιαστικής  κάλυψης. Η συγκεκριμένη  πρόκληση επιδεινώνεται περαιτέρω από τις κοινωνικές ανισότητες και την περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες  υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα  για ευάλωτες ομάδες όπως οι πρόσφυγες, οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί εντός μιας χώρας , οι κοινότητες Ρομά και οι κάτοικοι των  απομακρυσμένων περιοχών

Η επανεμφάνιση ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβόλια, όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης, προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Τι περιλαμβάνουν οι βασικές δράσεις για την ενίσχυση προγραμμάτων εμβολιασμού;

Ο εμβολιασμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αδιαμφισβήτητο  ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις στον τομέα της υγείας . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Π.Ο.Υ συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού και την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.Βασικοί στόχοι:

  • Ενίσχυση των τακτικών υπηρεσιών εμβολιασμού που διακόπηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Διεξαγωγή εκστρατειών εμβολιασμού για την αναπλήρωση του χρονικού διαστήματος, ώστε να προσεγγίσουν άτομα που έχασαν τους συνιστώμενους εμβολιασμούς.
  • Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια μέσω σαφούς και στοχευμένης  επικοινωνίας από επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτικούς.
  • Βελτίωση των συστημάτων επιτήρησης για την εξασφάλιση της έγκαιρης ανίχνευσης κρουσμάτων και την άμεση αντιμετώπιση των επιδημιών.
  • Αξιοποίηση δεδομένων επιτήρησης και άλλων δεδομένων για τον εντοπισμό κενών στην εμβολιαστική κάλυψη.
  • Διεξαγωγή μελέτης για τη γνώση,τις στάσεις και τις συμπεριφορές;ς σχετικά με τον εμβολιασμό, με στόχο την την κατανόηση των υποκείμενων αιτιών της μη εμβολιαστικής κάλυψης και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την προσαρμογή των υπηρεσιών στις ανάγκες των κοινοτήτων.
  • Προσέγγιση ευάλωτων πληθυσμών μεσω  κινητών μονάδων  εμβολιασμού και ευέλικτων μεθόδων  παροχής υπηρεσιών με στόχο  διασφαλιση καθολικής κάλυψης και την αποτροπή του αποκλεισμού οποιουδήποτε ατόμου από τον εμβολιασμό. Ο απώτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί η ενήλικας δεν θα μείναι απροστάτευτος από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με μεβόλια , συμβάλλοντας στην εξασφάλιση ενός πιο υγιούς μέλλοντος για όλους .

Ο Π.Ο.Υ έχει χαρακτηρίσει την εμβολιαστική διστακτικότητα (vaccine hesitancy)  ως μία από τις δέκα παγκόσμιες απειλές για την παγκόσμια υγεία . Πως εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ο Π.Ο. Y;

Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια δεν πηγάζει από μία μόνο αιτία και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την αντιμετώπισή της.

Η παραπληροφόρηση και η ελλιπής ενημέρωση είναι οι πιο γνωστοί λόγοι, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Η δυσπιστία προς τους θεσμούς, που μερικές φορές προκαλείται από οργανωτικά κενά στις αλυσίδες εφοδιασμού, στο συμπεριφορικό και πολιτισμικό πλαίσιο, μπορεί να τροφοδοτήσει αυτό που εκδηλώνεται ως απροθυμία ή άρνηση αποδοχής εμβολιασμού.

Οι φορείς δημόσιας υγείας πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών και για να διασφαλίσουν ότι κάθε κοινότητα λαμβάνει ακριβείς πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές.

Ο Π.Ο.Υ έχει στόχο την επίτευξη του 90- 70 -90 ως το 2030 προκειμένου να εξαλειφθεί ο καρκίνος τραχήλου μήτρας τις επόμενες δεκαετίες. Με ποιο roadmap μπορούν να φτάσει η Ελλάδα σε αυτόν τον στόχο;

Για να κατανοήσουν οι αναγνώστες μας, οι στόχοι 90-70-90 καθορίστηκαν από τον Π.Ο.Υ και τα κράτη μέλη του στο «Σχέδιο Δράσης για την για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιοχή του Π.Ο.Υ 2022-2030». Αυτός ο χάρτης πορείας περιγράφει τις δράσεις που απαιτούνται έως το 2030: το 90% των κοριτσιών να έχει  εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο HPV έως την ηλικία των 15 ετών, το 70% των γυναικών να υποβάλλεται σε έλεγχο με τεστ υψηλής απόδοσης έως την ηλικία των 35 ετών και εκ νέου  έως την ηλικία των 45 ετών και το 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του  τραχήλου της μήτρας να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία (συμπεριλαμβανομένου του 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις  και του 90% των γυναικών με διηθητικό καρκίνο ).

Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους στην Ελλάδα, απαοιτε΄’ιται συνέχεια στη διακυβέρνηση και στοχευμένες  δράσεις σύμφωνα με τις συστάσεις του Π.Ο.Υ για τον εμβολιασμό, τον έλεγχο και τη θεραπεία των γυναικών. Παράλληλα,  είναι απαραίτητο να εστιάσουμε  στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, ώστε να  κατανοήσουμε ποιοι στερούνται πρόσβασης σε εμβολια  και υπηρεσιες  καθώς και για ποιούς λόγους. Όπως και με άλλα προγράμματα για τον καρκίνο, χρειαζόμαστε δυναμικούς εκπροσώπους υγείας, ενισχυμένα συστήματα υγείας, ψηφιακά εργαλεία, εστίαση στην ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών, καθώς και ενσωμάτωση των εμβολιασμών στις δομές δημόσιας υγείας και στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο θα συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη αυτών των προσπαθειών. Αυτό το Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να βασίζεται σε τρέχοντα στοιχεία και επιδημιολογικά δεδομένα και να επιτρέπει την ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών, με τις γυναίκες και τις πληγείσες κοινότητες να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Για να διασφαλιστεί ότι έως το 2030 θα έχουμε δρομολογήσει το στόχο εξάλειψης καρκίνου της μήτρας θα πρέπει μέχρι το έτος αυτό το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο HPV έως την ηλικία των 15 ετών, το 70% των γυναικών να υποβάλλονται σε έλεγχο με τεστ υψηλής απόδοσης έως την ηλικία των 35 ετών και ξανά έως την ηλικία των 45 ετών, και το 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με νόσο του τραχήλου της μήτρας να λαμβάνουν θεραπεία.

Τα εμβόλια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του φαινομένου της μικροβιακής αντοχής. Με ποιο τρόπο;

Η αντοχή στα αντιμικροβιακά αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και συνδέεται με την υπερβολική χρήση και κατάχρηση αντιβιοτικών, όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα και τα φυτά. Εξαιτίας αυτού, είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν ορισμένες λοιμώξεις, ειδικά σε περιβάλλοντα όπου βρίσκουμε πολυανθεκτικά στελέχη, όπως στα νοσοκομεία. Αυτό θέτει σε κίνδυνο πολλά από αυτα που μπορούμε να πετύχουμε μέσω της ιατρικής.

Ορισμένα εμβόλια ,όπως κατά του κοκκύτη και του πνευμονιόκοκκου,προστατεύουν από βακτηριακές λοιμώξεις και συμβάλλουν στη μείωση της διασποράς τους. Με αυτόν τον τρόπο  περιορίζουν τη χρήση αντιβιοτικών και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής. Τα επαρκώς υψηλά ποσοστά ανοσοποίησης μπορούν να οδηγήσουν σε επίκτητη ανοσία, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο μόλυνσης και ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής. Άλλα εμβόλια προσφέρουν προστασία από ιογενείς λοιμώξεις, όπως η ιλαρά και η γρίπη, και έτσι μειώνουν επίσης τη χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων, καθώς και την ακατάλληλη χρήση τους για ιογενείς ασθένειες, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν με παρόμοια συμπτώματα.

Τι κάνετε εσείς για να περιφρουρήσετε την υγεία σας; Είστε καπνιστής; Ασκείστε; Είστε οπαδός της υγιεινής διατροφής;

Δεν είμαι καπνιστής. Δεν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή μου. Στην πραγματικότητα είμαι φανατικός αντικαπνιστής και προτρέπω κάθε άτομο που καπνίζει να κόψει το κάπνισμα. Αγαπώ τον υγιεινό τρόπο ζωής και ασκούμαι συστηματικά. Στο γραφείο μου υπάρχει διάδρομος έτσι ώστε να μένω πιστός την άσκηση όταν το πρόγραμμά μου είναι φορτωμένο.  Όσον αφορά στη υγιεινή διατροφή είναι για εμένα τρόπος ζωής. Ένα μέρος εξάλλου των σπουδών μου ήταν πάνω στη διατροφή.

Θέλετε να γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένος σχετικά με τις σπουδές σας;

Είμαι κάτοχος  διδακτορικού στις Επιστήμες της Διατροφής από το Πανεπιστήμιο του
Πόρτο. Επιπλέον, έχω αποκτήσει  μεταπτυχιακό δίπλωμα
στη Δημόσια Υγεία  από τη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου
Nova de Lisboa και MBA από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Θα θέλατε να μου πείτε από την παραμονή σας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες;

Οι Έλληνες είναι μια σκέτη πρόκληση, υπέροχοι όμως άνθρωποι. Τους αγαπώ πολύ!

Πηγή: HEALTH TODAY MAGAZINE

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email