Με περισσότερους από 30 ομιλητές και πολλές διεθνείς συμμετοχές πραγματοποιήθηκε το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) στο ξενοδοχείο Valis του Βόλου, από τις 26 έως και τις 29 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Στις εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΕΠΕ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις μεταμοσχεύσεις που αυξάνονται προοδευτικά στην Ελλάδα ενώ μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως οι δυσκολίες άσκησης παθολογίας σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές.
Πιο συγκριμένα οι μετακινήσεις των παθολόγων στην περιφέρεια και η δραματική υποστελέχωση των παθολογικών κλινικών ειδικά σε Δράμα, Ρέθυμνο, Κω, Σάμο, Διδυμότειχο, Σύρο, Κέρκυρα, Σπάρτη, Κεφαλλονιά, απασχόλησαν την τελετή λήξης όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες από μέλη του ΔΣ της ΕΕΠΕ, δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις ελλείψεις σε όλες τις παθολογικές κλινικές της Ελλάδας.
Η ΕΕΠΕ προσπαθεί να σταματήσει την απαξίωση των Παθολόγων στην χώρα μας και να επαναφέρει την ειδικότητα στη θέση που της αρμόζει, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ και πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Ευάγγελος Τούλης, υπογραμμίζοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει στο εγγύς μέλλον, -γιατί πλέον τα περιθώρια στενεύουν-, να αποκατασταθεί η επικοινωνία της ΕΕΠΕ και γενικότερα των παθολόγων με την ηγεσία της Αριστοτέλους.
Η άσκηση της Παθολογίας σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, ανέφερε στην ομιλία της η Παθολόγος Διαβητολόγος Διευθύντρια Παθολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου Μαρία Πελαγία Κουκούλη. «Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η ανεπάρκεια υποδομών και εξοπλισμού, η υπο στελέχωση των Νοσοκομείων και των δομών Υγείας αναγκάζουν τον Παθολόγο να εργάζεται σε ιδιαίτερα απαιτητικές και αντίξοες συνθήκες. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι γεωγραφικοί περιορισμοί.