Ο καφές το αγαπημένο ρόφημα το οποίο επιλέγουν χιλιάδες άνθρωποι για να ξεκινήσουν τη μέρα τους μπορεί να σας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Tufts. Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση ενός έως τριών φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη καθημερινά συνδέεται με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα. Η παράμετρος που αλλάζει τα δεδομένα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο μαύρος καφές και ο καφές με χαμηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών συσχετίστηκαν με 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ.
Τι μπορεί ν’ αλλάξει τα δεδομένα
Στη νέα μελέτη παρατήρησης, ερευνητές από τη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Gerald J. και Dorothy R. Friedman στο Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και κινδύνου θνησιμότητας αλλάζει με την ποσότητα γλυκαντικών και κορεσμένων λιπαρών που προστίθενται στο ρόφημα.
Ο Fang Fang Zhang, επικεφαλής της μελέτης σχολιάζει πάνω σε αυτό: «Τα οφέλη για την υγεία του καφέ μπορεί να οφείλονται στις βιοδραστικές ενώσεις του, αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η προσθήκη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα οφέλη θνησιμότητας».
Όσο περισσότεροι καφέδες τόσα περισσότερα τα οφέλη;
Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 46.000 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών έδειξε ότι η κατανάλωση πέραν των τριών φλιτζανιών την ημέρα δεν συσχετίστηκε με πρόσθετα οφέλη στην μακροζωία και ότι η σχέση μεταξύ καφέ και χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο αποδυναμώθηκε όταν η κατανάλωση καφέ ήταν μεγαλύτερη από τρία φλιτζάνια την ημέρα.