Η κατανάλωση ορισμένων γλυκαντικών που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα και ποτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης εφηβείας στα παιδιά, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που έχουν γενετική προδιάθεση, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ENDO 2025, το επιστημονικό συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.
Πιο συγκεκριμένα η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν έδειξε ότι τα παιδιά που καταναλώνουν τεχνητά και φυσικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η γλυκυρριζίνη μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εφηβείας ιδιαίτερα όταν έχουν κληρονομικό ιστορικό πρόωρης εφηβείας. Όσο περισσότερα από αυτά τα γλυκαντικά κατανάλωναν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος κεντρικής πρόωρης εφηβείας.
Ποια γλυκαντικά επηρεάζουν τα αγόρια και ποια τα κορίτσια
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.407 παιδιά από τα οποία 481 διαγνώστηκαν με πρόωρη εφηβεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατανάλωση σουκραλόζης συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εφηβείας στα αγόρια ενώ η κατανάλωση γλυκυρριζίνης, σουκραλόζης και πρόσθετων σακχάρων με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εφηβείας στα κορίτσια.
Ποια προβλήματα προκαλεί η πρώιμη έναρξη εφηβείας
Η πρώιμη έναρξη της εφηβείας μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική δυσφορία ενώ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο ύψος και αυξημένο κίνδυνο μελλοντικών μεταβολικών και αναπαραγωγικών διαταραχών.
Νέες συστάσεις για καλύτερη πρόληψη
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τις διατροφικές συστάσεις και να ενθαρρύνουν τον γενετικό έλεγχο για τον μετριασμό μακροπρόθεσμων κινδύνων. Ως εκ τούτου αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές ή εργαλεία εκτίμησης κινδύνου για τα παιδιά, υποστηρίζοντας την υγιέστερη ανάπτυξη.