Health Today Magazine

Ο πραγματικός ένοχος για την αύξηση της χοληστερόλης στο πρωϊνό γεύμα των ξενοδοχείων

Αυγά ομελέτα, αυγά τηγανιτά, αυγά ποσέ, αυγά βραστά είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες επιλογές στα πρωινά γεύματα που σερβίρονται στα ξενοδοχειακά καταλύματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Πόσοι από εμάς όμως δεν διστάζουμε να τα βάλουμε στο πιάτο μας επειδή φοβόμαστε την αύξηση της χοληστερόλης; Κι όμως η κατανάλωση αυγών επιτέλους δικαιώνεται μετά από δεκαετίες επίρριψης ευθυνών σχετικά με την αύξηση της χοληστερόλης.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποκαλύπτει ότι τα αυγά, παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, δεν είναι οι διατροφικοί ένοχοι για τις αυξημένες τιμές της. Αντ ‘αυτού, είναι τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το μπέικον και το λουκάνικο αυτά που αυξάνουν πραγματικά τα επιβλαβή επίπεδα LDL χοληστερόλης.

Η έρευνα που απενοχοποιεί τα αυγά

Σε μια παγκόσμια μελέτη, οι επικεφαλής ερευνητές απέδειξαν ότι η κατανάλωση ακόμα και δύο αυγών την ημέρα, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, αμφισβητώντας παλαιότερες οδηγίες. Με λίγα λόγια η εν λόγω έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας απέδειξε ότι η χοληστερόλη στα αυγά δεν αυξάνει την κακή χοληστερόλη.

Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η χοληστερόλη από τα αυγά, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, δεν αυξάνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Έτσι, όταν πρόκειται να επιλέξετε κάποια από τα διαθέσιμα τρόφιμα που σερβίρονται για πρωινό στα ξενοδοχεία, δεν είναι τα αυγά αυτά που πρέπει να σας κάνουν ν’ ανησυχείτε – είναι οι συνοδευτικές μερίδες    μπέικον, ζαμπόν ή λουκάνικου αυτές που μπορεί να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς σας

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Jon Buckley εξηγεί ότι τα αυγά παρόλο που είναι υψηλά σε χοληστερόλη είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Όπως σχολίασε ο ίδιος: «Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η χοληστερόλη από τα αυγά, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, δεν αυξάνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Έτσι, όταν πρόκειται να επιλέξετε κάποια από τα διαθέσιμα τρόφιμα που σερβίρονται για πρωινό στα ξενοδοχεία, δεν είναι τα αυγά αυτά που πρέπει να σας κάνουν ν’ ανησυχείτε – είναι οι συνοδευτικές μερίδες    μπέικον, ζαμπόν ή λουκάνικου αυτές που μπορεί να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς σας».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email