Νέα μελέτη καταδεικνύει ότι πιθανό μια δοκιμασμένη θεραπεία για τη διπολική διαταραχή, να μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τον εγκέφαλο μειώνοντας το ρίσκο εμφάνισης της πιο σοβαρής διαταραχής μνήμης στους ηλικωμένους, του Αλτσχάιμερ.
Οι επικεφαλής της μελέτης, ερευνητές από τη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ένα κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει πολλά από τα μυστήρια της νόσου του Αλτσχάιμερ και της γήρανσης του εγκεφάλου.
Το λίθιο είναι ένα φάρμακο που είναι περισσότερο γνωστό στην ιατρική ως σταθεροποιητής διάθεσης που χορηγείται σε άτομα που έχουν διπολική διαταραχή και σοβαρή κατάθλιψη. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη το λίθιο φαίνεται ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature έδειξαν ότι η χορήγηση λίθιου μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχηματίζουν πλάκες στον εγκέφαλο προκαλώντας προβλήματα μνήμης τύπου Αλτσχάιμερ. Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων λιθίου σε ποντίκια καθώς γερνούσαν, φάνηκε ότι τα προστάτευε από αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.
Τα ευρήματα της έρευνας η οποία διεξήχθη σε ποντίκια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για το Αλτσχάιμερ για τους ανθρώπους.
Μια άλλη μεγάλη μελέτη εξάλλου που δημοσιεύθηκε το 2022 και διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που συνταγογραφήθηκαν λίθιο είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ, γεγονός που υποδηλώνει την προστατευτική επίδραση του φαρμάκου.
Ποιες είναι οι φυσικές πηγές λίθου
Οι επικεφαλής της έρευνας πάντως τονίζουν ότι πολλά από τα τρόφιμα που έχουν ήδη αποδειχθεί υγιεινά και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου μπορεί να είναι ευεργετικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λίθιο.
Η κύρια πηγή λιθίου για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η διατροφή τους. Μερικά από τα τρόφιμα που έχουν το περισσότερο λίθιο είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και μερικά μπαχαρικά όπως η κουρκούμη και το κύμινο.