Έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές στο King’s College London και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τη νόσο Αλσχάιμερ έχουν 20% χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών.
Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα κορεσμένων και ακόρεστων λιπιδιών στο αίμα 306 ατόμων με Αλτσχάιμερ, 165 ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση και 370 ατόμων που ήταν γνωστικά υγιείς ομάδες ελέγχου. Τα λιπίδια μπορεί να είναι κορεσμένα ή ακόρεστα, με τα πρώτα να θεωρούνται γενικά ανθυγιεινά και τα δεύτερα γενικά υγιή. Οι γυναίκες με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπιδίων και χαμηλότερα επίπεδα ακόρεστων λιπιδίων από τις γνωστικά υγιείς γυναίκες, ένα μοτίβο που δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.
Τα χαμηλά επίπεδα δεν παρατηρήθηκαν σε άνδρες με Αλτσχάιμερ, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των φύλων στον τρόπο με τον οποίο η ασθένεια εξαπλώνεται και επηρεάζει τη φυσιολογία ενός ατόμου.
Γιατί οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών από τους άνδρες
«Η διαφορά μεταξύ των φύλων ήταν ένα απροσδόκητο εύρημα», δήλωσε η Δρ. Cristina Legido-Quigley, επικεφαλής της μελέτης εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαροι λόγοι που να δικαιολογούν γιατί τα επίπεδα ω-λιπαρών είναι πιο χαμηλά στις γυναίκες. Παράγοντες όπως η μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής των γυναικών, οι διαφορές στις ορμόνες, οι ανοσολογικές αντιδράσεις και η τάση των γυναικών να ακολουθούν πιο συχνά στερητικές δίαιτες μπορούν ίσως να σχετίζονται. Δεδομένου όμως ότι η νόσος Αλτσχάιμερ είναι διπλάσια συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και καθώς υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η έλλειψη αυτών των λιπαρών θα μπορούσε να είναι αιτιώδης στη νόσο, είναι σημαντικό να δράσουμε προληπτικά προστατεύοντας τις γυναίκες, τονίζει η γιατρός.
Η Δρ Τζούλια Ντάντλεϊ από το Alzheimer’s Research UK, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποκρυπτογραφηθούν οι μηχανισμοί πίσω από τις διαφορές μεταξύ των φύλων που μπορεί να ευθύνονται για τις διαφορές στα επίπεδα των ευεργετικών αυτών λιπαρών και να προσδιοριστεί εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη της νόσου Αλσχάιμερ. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η νόσος λειτουργεί διαφορετικά στις γυναίκες θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τις μελλοντικές θεραπείες και τις οδηγίες για καλύτερη πρόληψη», πρόσθεσε