Καθώς μεγαλώνουμε, το τι και πόσο τρώμε τείνει να αλλάζει. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο χρόνος των γευμάτων -το πότε δηλαδή τρώμε- σχετίζεται με την υγεία μας παραμένει λιγότερο κατανοητός.
Η έρευνα που διεξήχθη από το Mass General Brigham μελετήθηκαν οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των γευμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων αίματος, από 2.945 ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 42-94 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι καθώς οι ηλικιωμένοι μεγαλώνουν, τείνουν να τρώνε πρωινό και βραδινό αργότερα.
Το να τρώει όμως κάποιος αργότερα το πρωινό του συσχετίστηκε σταθερά με σωματικές και ψυχικές παθήσεις όπως κατάθλιψη, κόπωση και προβλήματα στοματικής υγείας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αλλαγές στο πότε τρώνε οι ηλικιωμένοι, ειδικά η ώρα του πρωινού, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένα εργαλείο παρακολούθησης της συνολικής κατάστασης της υγείας τους.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Hassan Dashti, PhD, RD, επιστήμονας διατροφής και κιρκάδιος βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham εξηγεί ότι η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να έχουν σταθερά προγράμματα γευμάτων θα μπορούσε να γίνει μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και της μακροζωίας.
Τα ευρήματά της έρευνας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πρωινού γεύματος νωρίς έχει θετικό αποτύπωμα στην υγεία εξασφαλίζοντας περισσότερα χρόνια ζωής. Επίσης δίνουν νέο νόημα στο ρητό ότι «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας», ειδικά για τα ηλικιωμένα άτομα».










