Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Flinders ρίχνει νέο φως στο πώς δύο ροφήματα ευρείας κατανάλωσης, ο καφές και το τσάι, θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην υγεία των οστών για τις γυναίκες αργότερα στη ζωή τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, παρακολούθησε σχεδόν 10.000 γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω για δέκα χρόνια εξετάζοντας εάν η τακτική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού συνδέεται με αλλαγές στην οστική τους πυκνότητα.
Τα μέτρια αλλά ουσιαστικά οφέλη του τσαγιού για τα οστά
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπιναν τσάι είχαν ελαφρώς υψηλότερη οστική πυκνότητα ισχίου από εκείνες που δεν έπιναν. Τα ευρήματα για τον καφέ από την άλλη έδειξαν ότι η μέτρια πρόσληψη, περίπου δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, δεν συσχετίστηκε με μείωση της οστικής πυκνότητας. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από πέντε φλιτζανιών την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, υποδεικνύοντας ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα καφέ θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αντοχή των οστών.
Πώς οι κατεχίνες του τσαγιού προστατεύουν τα οστά
Ο καθηγητής Ryan Liu, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, εξηγεί ότι το τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ενώσεις που μπορεί να συντελέσουν στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας. Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη, αντίθετα, έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το οργανισμό.
Ο επίκουρος αναπληρωτής καθηγητής Enwu Liu επικεφαλής της έρευνας σημειώνει ότι η έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για την υποστήριξη της υγείας των οστών καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν τονίζοντας ότι: «Ενώ η μέτρια κατανάλωση καφέ φαίνεται ασφαλής, η πολύ υψηλή κατανάλωση μπορεί να μην είναι ιδανική, ειδικά για τις γυναίκες που πίνουν αλκοόλ. Αντίθετα η απόλαυση ενός καθημερινού φλιτζανιού τσαγιού για τις ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα προς πιο δυνατά οστά»













