Health Today Magazine
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HEALTH TODAY MAGAZINE

Σπύρος Μαζάνης: Το pilates είναι μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία που γυμνάζει εκατοντάδες μυς του σώματος

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, που εδώ και δεκαετίες βλέπουμε στην τηλεόραση σε εκπομπές να μιλά για θέματα παιδιατρικής, μας αποκαλύπτει τι είναι αυτό που τον κρατά ψυχικά και σωματικά ενδυναμωμένο, εξασφαλίζοντας την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμά του. Και αυτό δεν είναι άλλο από το pilates.

Συνέντευξη στην Φλώρα Κασσαβέτη

Κύριε Μαζάνη, έχετε δηλώσει ότι είστε φανατικός οπαδός του pilates. Τι είναι αυτό που σας ελκύει σε αυτή τη μορφή άσκησης;

Ως φανατικός οπαδός της κίνησης από παιδί και της άσκησης, ανακάλυψα ότι το αντίβαρο στον σύγχρονο τρόπο της ζωής που είναι ιδιαίτερα καθιστικός και η αποκατάσταση της ψυχοσωματικής φθοράς ήταν, για μένα, το pilates. Ως γιατρός που γνωρίζω την ανατομία και την φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, κατανοώ ότι η μεθοδολογία του pilates συμβάλει στην αποκατάσταση, την συντήρηση και την εξέλιξη της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Πόσα χρόνια ασχολείστε και με τί συχνότητα;

Αισίως είναι 18 χρόνια που ανελλιπώς ασχολούμαι με το pilates. Δυο φορές την εβδομάδα απαραιτήτως και μερικές φορές και τρεις. Το πρόγραμμά μου διαρκεί μια ολόκληρη ώρα και έχω επιλέξει το μεσημέρι από τις 12.30 έως 13.30 ώστε μετά να ακολουθεί το μεσημεριανό μου γεύμα.

Τι επιλέγετε να φάτε μετά την εξάσκηση; 

Ακολουθώ πάντα μια υγιεινή διατροφή. Για τους ανθρώπους που αθλούνται είναι δίκαιο θα έλεγα να να δίνουν προσοχή στη διατροφή τους. Τρώω συχνά ψάρι, σαλάτες, φρούτα. Ψωμί ή ρύζι με μέτρο. Από κρέας προτιμώ κοτόπουλο, γαλοπούλα και κουνέλι. Σε καθημερινή βάση επίσης καταναλώνω 5 με 10 ελιές.

Τι σχέση είχατε με την γυμναστική και την άθληση πριν ξεκινήσετε το pilates;

Η σχέση μου με την κίνηση ξεκινά από τα παιδικά μου χρόνια. Με τους παιδικούς μου φίλους, θαυμάζοντας τους ήρωες του κινηματογράφου και των κλασσικών εικονογραφημένων, αυτοσχεδιάζαμε με βάρη και ελατήρια, ξύλινα σπαθιά και φυσικά κάναμε απεριόριστο ποδήλατο. Στην ουσία ασκούμασταν χωρίς να μας το επιβάλλει κανείς. Αυτή η συνήθεια της κίνησης από παιδί, μεταφράστηκε σε κάθε είδους άσκηση που δοκίμαζα εκμεταλλευόμενος τις περιστάσεις. Η άσκηση είναι μέρος της καθημερινότητάς μου και όχι γέμισμα ελεύθερου χρόνου όταν θα προκύψει. Επειδή ταξιδεύω συχνά στο εξωτερικό, βάζω στόχο να τρέχω σε κάθε πόλη που πηγαίνω για να έχω αυτή την ανάμνηση και εμπειρία.

Ποια συστήματα ενδυναμώνει περισσότερο το pilates;

Πρόκειται για μια ολιστική και ολοκληρωμένη μεθοδολογία που σταδιακά γυμνάζει εκατοντάδες μυς του σώματός μας. Είναι κάτι πολύ ευεργετικό διότι εστιάζει στην ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών, των μυών της πλάτης και των πυελικών μυών. Έτσι βελτιώνεται η στάση και η ευελιξία του σώματος.

Πότε μπορεί να δει αλλαγή στο σώμα του κάποιος;

Στα 10 πρώτα μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι μεγάλη αλλαγή στο σώμα σου και στα 20 μαθήματα αρχίζουν και οι άλλοι να βλέπουν την αλλαγή. Στη συνέχεια νιώθεις ότι έχεις περάσει σε άλλα επίπεδα ενδυναμωμένης σωματικής και ψυχικής κατάστασης. Μακροσκοπικά το σώμα φαίνεται να έχει καλή ισορροπία, ευθυτενές ανάστημα, ευκολία στη βάδιση, ευλυγισία, και σφιχτό μυϊκό σύστημα. Και φυσικά υπάρχει η αύξηση της απόδοσης και της αντοχής. Το pilates προσφέρει ενισχυμένη ευεξία και καλύτερη διαχείριση του στρες. Κάθε άσκηση εκτελείται με τέλεια εισπνοή και εκπνοή και σύσφιξη των κοιλιακών μυών. Αυτό, ιατρικά, προσφέρει στον οργανισμό καλή οξυγόνωση των συστημάτων και ειδικά του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και του εγκεφάλου. Αυξάνεται η ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα και απομακρύνονται τοξικές ουσίες και σκέψεις.

Πηγαίνετε στο γυμναστήριο, μόνο για pilates;

Ναι, την υπόλοιπη αθλητική μου δραστηριότητα και εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες προτιμώ να την κάνω σε εξωτερικό χώρο. Το περπάτημα και το ποδήλατο, όπως και το καγιάκ που μου αρέσει, γίνονται στην ύπαιθρο. Στο σπίτι μου μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης δημιούργησα σιγά-σιγά ένα δικό μου γυμναστήριο με βασικά όργανα, καθώς και κρεβάτι pilates. Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας εάν έχει τον διαθέσιμο χώρο. Μπορεί να ξεκινήσει από τα απλά όπως μπάλες, μικρά βαράκια, λάστιχα, κυλίνδρους και ένα πάγκο.

Ως γιατρός σας διαβεβαιώνω ότι το pilates είναι ένα μεγάλο αγαθό για την υγεία που αποτελεί ολοκληρωμένη άσκηση, αλλά πρέπει “να πέσεις σε καλά χέρια”

Κάποιοι παραπονιούνται για τραυματισμούς κάνοντας pilates…

Το pilates δεν τραυματίζει, αντιθέτως θεραπεύει. Αν κάποιος τραυματίζεται, σημαίνει ότι δεν έχει καλό δάσκαλο ή ότι δεν είναι αρκετά υπάκουος. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλά γυμναστήρια που κάνουν pilates, όμως δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές των απαιτήσεων της μεθόδου αυτής. Ως γιατρός σας διαβεβαιώνω ότι το pilates είναι ένα μεγάλο αγαθό για την υγεία που αποτελεί ολοκληρωμένη άσκηση, αλλά πρέπει “να πέσεις σε καλά χέρια”. Γι’ αυτό χρειάζεται έρευνα πριν καταλήξεις σε ένα γυμναστήριο και σε ένα δάσκαλο pilates.

Έχετε ιδρύσει μια παγκόσμια ομάδα pilates. Θέλετε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό; 

Ναι, εδώ και επτά χρόνια υπάρχει στο facebook η σελίδα “spyridon pilates pilates mazanis” με πάνω από 5.000 φίλους από όλον τον κόσμο. Είναι όλοι τους φίλοι που ασχολούνται με pilates και το έχουν επιλέξει ως κύρια μορφή άσκησης, αλλά και χορευτές, ποδηλάτες και καγιάκερς που το χρειάζονται ως άσκηση αποφόρτισης. Είναι ένας χώρος όπου μπορεί να βρει κανείς άρθρα, βιντεάκια και δημοσιεύσεις αποκλειστικά για το pilates.

Ως παιδίατρος, τί άσκηση συστήνετε συνήθως στα παιδιά που παρακολουθείτε;

Η άσκηση για τα παιδιά είναι μέρος του τρίπτυχου, “σωστή διατροφή – επαρκής ύπνος – συχνή άσκηση”. Αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και στην ποιότητα της σωματικής και ψυχικής υγείας τους. Η άσκηση ξεκινάει ακόμη και μέσα από την κοιλιά της μητέρας -όλοι γνωρίζουμε ότι και το έμβρυο κινείται. Ανάλογα, λοιπόν, με την ηλικία τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να αθλούνται διότι έτσι θα μπει στη ζωή τους η κίνηση και τα οφέλη της. Συστήνω στους γονείς να προσανατολίσουν το παιδί τους στην άσκηση που του αρέσει περισσότερο και που νιώθει ότι περνάει ευχάριστα όταν την κάνει. Το κολυμβητήριο είναι το πρώτο που συστήνω για τις μικρές ηλικίες. Γενικά όμως συστήνω ομαδικά αθλήματα γιατί βοηθούν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού και στην ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος.

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HEALTH TODAY MAGAZINE

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email