Page 41 - #06 Health Today Magazine
P. 41
SPECIAL ISSUE
ΠΏΣ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ
κανόλα, και βέβαια δεν πρέπει να αφήνετε σαπούνι. Το μαγείρεμα φαγητού σε ελάχι- από το κοτόπουλο σε μια μερίδα 84 γρ.
τη γαλοπούλα να μουλιάσει στο λάδι μετά στη εσωτερική θερμοκρασία 75°C μειώνει (170 έναντι 200 θερμίδων). Έχει λιγότερο ΠΏΣ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ
το μαγείρεμα. σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρί- συνολικό λίπος, λιγότερο κορεσμένο λίπος,
Η γαλοπούλα και τα άλλα είδη πουλε- ασης. Είναι καλή ιδέα να ελέγξετε πριν από λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο σί-
ΜΕ ΦΙΛΙΚΟ ΤΡΟΠΟ
ρικών αποτελούν μέρος ενός υγιεινού την ημέρα των Χριστουγέννων πόσο καιρό δηρο. Σε μια μερίδα 84 γραμμαρίων η δια- ΜΕ ΦΙΛΙΚΟ ΤΡΟΠΟ
διατροφικού προτύπου, σύμφωνα με τις θα πάρει η γαλοπούλα σας να ψηθεί, ώστε φορά στο λίπος είναι 3 γρ., η διαφορά στο
προς το περιβάλλον
επίσημες διατροφικές οδηγίες, αλλά δεν να μπορείτε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο. κορεσμένο λίπος είναι 0,5 γρ. και η διαφορά
είναι όλα τα προϊόντα γαλοπούλας υγιει- Κανείς δεν θέλει να βλέπει ένα καλό φα- στη χοληστερόλη είναι 5 mg (70 mg έναντι προς το περιβάλλον
νά. Το λουκάνικο, το μπέικον γαλοπούλας γητό να πηγαίνει χαμένο. Αν λοιπόν σας 75 mg). Το σκούρο κρέας έχει συνήθως
ή άλλες επεξεργασμένες μορφές της δεν περισσέψει η γαλοπούλα, φροντίστε να περισσότερο λίπος και αυτός είναι ο λόγος
θεωρούνται υγιεινές. Γενικά, όλα τα επε- κρυώσει μέσα σε 90 λεπτά από το μαγείρε- που έχει πιο νόστιμη γεύση.
ξεργασμένα προϊόντα κρέατος πρέπει να μα, να φυλαχθεί στο ψυγείο και να κατανα-
αποφεύγονται. λωθεί εντός δύο ημερών. Για τη μείωση της • Το στήθος της γαλοπούλας έχει περίπου
αλλοίωσης, η σύσταση είναι το ψυγείο να 160 θερμίδες ανά 84 γρ. εκ των οποίων οι
Τί γίνεται με τα μικρόβια; λειτουργεί σε θερμοκρασία κάτω των 5°C. 60 θερμίδες προέρχονται από λίπος ενώ
Μπορεί η γαλοπούλα και τα άλλα πουλε- Η διατήρηση των τροφίμων σε ασφαλή περιέχει 24 γρ. πρωτεΐνης. Οι υπόλοιπες
ρικά να θεωρούνται υγιεινά αλλά συνδέο- θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική για τον θερμίδες προέρχονται από πρωτεΐνες και
νται με βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης περιορισμό του πόσο γρήγορα αναπτύσ- άλλες πηγές όπως αίμα και κολλαγόνο.
όπως το καμπυλοβακτηρήδιο, η σαλμο- σονται τα βακτήρια. Αν έχετε μπουφέ τα • Το φτερό έχει 190 θερμίδες ανά 84 γρ. εκ Τα μικροκύματα, οι αργές εστίες και οι ρετικές εκπομπές ανάλογα με τον τρόπο
νέλα και το E. Coli. O τρόπος με τον οποίο Χριστούγεννα, σκεφτείτε πόσο γρήγορα θα των οποίων οι 90 προέρχονται από λίπος χύτρες ταχύτητας έχουν τις μικρότερες μαγειρέματος. Το μαγείρεμα του κρέατος
αποθηκεύεται, προετοιμάζεται και μαγει- καταναλωθεί το φαγητό γιατί δεν πρέπει να ενώ περιέχει 23 γρ. πρωτεΐνης. περιβαλλοντικές επιπτώσεις. ευθύνεται για την υψηλότερη ποσότητα
ρεύεται η γαλοπούλα έχει σημασία. Βεβαι- είναι σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω • Το πόδι έχει 170 θερμίδες ανά 84 γρ. εκ εκπομπών. Αυτό οφείλεται στους μεγά-
ωθείτε ότι έχετε αφήσει αρκετό χρόνο για από δύο ώρες. των οποίων οι 70 προέρχονται από λίπος λους χρόνους μαγειρέματος και στη μέ-
να ξεπαγώσει καλά, όταν είναι παγωμένη και περιέχει 23 γρ. πρωτεΐνης. θοδο που χρησιμοποιείται καθώς και ότι
στο ψυγείο, πριν τη μαγειρέψετε. Το πλύ- Ποιο κομμάτι είναι καλύτερο; συχνά προτιμάται το ψήσιμο στο φούρνο.
σιμο ωμού κρέατος και πουλερικών μπορεί Η γαλοπούλα έχει 30 θερμίδες λιγότερες Έτσι, ως ποσοστό θερμίδων από πρωτεΐ- Τούτου λεχθέντος, οι εκπομπές από την
στην πραγματικότητα να εξαπλώσει τα βα- νες, το στήθος είναι το καλύτερο αλλά μιλά- ι περισσότεροι από εμάς γνω- κηπίου που απελευθερώνεται είναι έως και παραγωγή κρέατος είναι πολύ μεγαλύτε-
κτήρια στην κουζίνα με πιτσίλισμα νερού. με για μόνο 1 γρ. διαφορά στην πρωτεΐνη. ρίζουμε ότι μεγάλο μέρος των 16 φορές μικρότερη για ορισμένα τρόφιμα. ρες σε σχέση με το μαγείρεμα, επομένως, η
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να Οι θερμίδες από πρωτεΐνες είναι προτιμότε- Οτροφίμων που τρώμε, με τον ένα Τα μικροκύματα, οι αργές εστίες και οι χύ- μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα έχει
σκοτώσετε τα βακτήρια είναι να ψήσετε ρες καθώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια ή τον άλλο τρόπο, συμβάλλει στην κλιματι- τρες ταχύτητας έχουν τις μικρότερες περι- μεγαλύτερο αντίκτυπο από το να αλλάξετε
καλά το κρέας. Αν και δεν χρειάζεται να από το ανθρώπινο σώμα σε σύγκριση με τα κή κρίση. Από την παραγωγή, τη σπατάλη, βαλλοντικές επιπτώσεις. Οι φούρνοι είναι ο απλώς τις πρακτικές μαγειρέματος.
πλένετε τη γαλοπούλα σας, πρέπει να πλέ- λίπη ή τους υδατάνθρακες -αυτό βέβαια εν- μέχρι την κατανάλωση τροφίμων και τις λιγότερο βιώσιμος τρόπος και αυτό οφεί- Φυσικά, για μερικούς ανθρώπους οι δι-
νετε τα χέρια σας -ιδιαίτερα μετά το χειρι- διαφέρει όσους έχουν πρόβλημα με τα κιλά δίαιτες, ο τρόπος με τον οποίο παράγου- λεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλούς χρό- αφορές στη γεύση, την υφή και το άρωμα
σμό του πουλερικού- με καθαρό νερό και τους. < με, τρώμε, αποθηκεύουμε, απορρίπτουμε, νους μαγειρέματος και απαιτήσεις σε ενέρ- από το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυ-
προμηθεύουμε και συλλέγουμε τα τρόφι- γεια. Το ψήσιμο λαχανικών στο φούρνο, για μάτων σε σύγκριση με το μαγείρεμα στο
μα μπορούν να παίξουν ρόλο. Αυτό επειδή παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει έως φούρνο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν
το σύστημα τροφίμων εκπέμπει ένα τερά- και το 52-78% των συνολικών εκπομπών εμπόδιο για την αλλαγή των πρακτικών μα-
στιο ποσό των παγκόσμιων εκπομπών αε- αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται γειρέματος. Αλλά ο συνδυασμός μεθόδων
ρίων του θερμοκηπίου -περίπου 37%. με τα λαχανικά (από την παραγωγή έως τη όπως το προψήσιμο σε φούρνο μικροκυ-
Όπως διαπίστωσε μια μελέτη, το πώς μα- διανομή και την κατανάλωση). μάτων θα μείωνε τον χρόνο που απαιτείται
γειρεύουμε το φαγητό μας έχει σημασία. Η Τα μικροκύματα για μαγείρεμα, το βράσι- στο φούρνο -και αυτό είναι καλύτερο για
μελέτη αυτή βρήκε ότι έως και το 61% των μο και ο ατμός θα μπορούσαν να μειώσουν το περιβάλλον.
αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως Αλλά αν κοιτάζετε τον αγαπημένο σας
με τα τρόφιμα προέρχονται από το μαγεί- και 78%. Η χρήση χύτρας ταχύτητας είναι φούρνο με πένθος, μην φοβάστε, οι διαφο-
ρεμα στο σπίτι. Επίσης ότι οι διαφορετικές μια άλλη πολύ ενεργειακά αποδοτική μέ- ρετικές μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να
μέθοδοι μαγειρέματος και οι συσκευές εκ- θοδος που μειώνει τον χρόνο που απαι- αλληλοσυμπληρώνονται για να συντομεύ-
πέμπουν διαφορετικές ποσότητες αερίων τείται για το μαγείρεμα του κρέατος, των σουν τους χρόνους μαγειρέματος και έτσι
του θερμοκηπίου. οσπρίων, των πατατών και των λαχανικών μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγμα- -ιδιαίτερα αν είναι ηλεκτρική, καθώς κατα- περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επομένως,
τα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε ναλώνεται 50% λιγότερη ενέργεια με μια όταν φτιάξετε το δείπνο σας, μπορείτε να
αυτές τις εκπομπές. Η χρήση πιο ενεργει- χύτρα ταχύτητας. σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μειώ-
Μιά μερίδα 95 γραμμαρίων ψητού στήθους ακά αποδοτικών μεθόδων και συσκευών νετε τη χρήση του φούρνου -ίσως να μα-
γαλοπούλας χωρίς την πέτσα έχει μόνο 1,8 μαγειρέματος μπορεί να βοηθήσει και θα Μαγείρεμα με οικολογικό στυλ γειρέψετε ή να προμαγειρέψετε σε φούρνο
γραμμάρια λίπος και 125 θερμίδες. σήμαινε ότι η ποσότητα αερίων του θερμο- Τα διάφορα τρόφιμα εκπέμπουν διαφο- μικροκυμάτων και χύτρα ταχύτητας. <
12/2023
40 Health Today . 12/2023 12/2023 . Health Today 41 . Health Today 41
40 Health Today . 12/2023